Koszyk
0 produkt(y)
Koszyk jest pusty
Kategorie
Wróble zwyczajne są bardzo towarzyskimi i łakomymi ptakami, które śledzą siedliska ludzkie, w celu zdobywania pożywienia. Często zjadają owoce, nasiona, warzywa a nawet pozostałości ludzkiego jedzenia i okruchy. W ramach swojego procesu ewolucyjnego przystosowały swoje układy trawienne do ludzkiego pożywienia.
Wróble zwyczajne (domowe) to krępe ptaki z grubymi, szarymi dziobami. Dorosłe osobniki osiągają masę od 20 do 40 gramów i mierzą ok. 16 cm. Charakteryzują się brązowawym upierzeniem i szarymi policzkami. Jaki ptak jest podobny do wróbla? Nasze wróbelki najczęściej mylone są z mazurkami, właśnie przez sposób upierzenia. Samce mają siwe głowy, białe policzki i duży czarny znak rozpoznawczy na klatce piersiowej. Samice są bardziej stonowane kolorystycznie, przeważnie czerwono-brązowe bez żadnych znaków charakterystycznych. Są ptakami aktywnymi w ciągu dnia jak i w nocy. Ze względu na to, że dieta wróbli jest powiązana z ludzkimi źródłami pożywienia, ptaki te mogą stać się szkodnikami w sektorze rolnictwa. Nierzadko korzystają z kukurydzy, pszenicy, owsa i innych zbóż, które rosną na plantacjach. Pomimo tego, że kiedyś ich populacja na terenie Europy była liczna i jego wizerunek kojarzony jest z dość pospolitym ptakiem, obecnie szacuje się, że w ciągu ostatnich 20 lat mogła spaść o 90%. Najwięcej szkód na populację wróbliniestety miały wpływ koty – wypuszczane luzem lub bezdomne. Te wolnożyjące polują na wróble, aby przeżyć, natomiast te koty wychodzące po prostu na zabawy.
Może Cię zainteresować: Śpiew wróbla i innych ptaków śpiewających
Wróble domowe są ptakami wszystkożernymi, co oznacza, że są w stanie spożywać pokarmy pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. W zależności od tego, gdzie znajdują się ich skupiska dieta wróbla może być zróżnicowana. Głownie składa się ona z owoców takich jak jagody, winogrona, jabłka, orzechy, nasiona, wiśnie, gruszki, groch, soja, ryż czy z nasion chwastów. Poza tym wróble domowe nie gardzą pożywieniem, które zajada się człowiek. W jego diecie możemy znaleźć również okruchy chleba, frytki, restauracyjne odpady. Właśnie stąd ich obecność w okolicy restauracji jest taka duża. Są nierzadko gotowe podkradać żywność klientów siedzących w przy restauracyjnych ogródkach. Samo dokarmianie ich chlebem bądź pozostałościami ludzkiego jedzenia, może nieść ze sobą negatywne skutki.
Jeżeli chodzi o dietę piskląt, to o nią dbają sami rodzice. Małe pisklaki w większości karmione są owadami (mszycami i chrabąszczami) i larwami owadów. Dorosłe wróble wybierają okres rozmnażania się w taki sposób, aby zapewnić swoim pisklętom odpowiednie duże ilości pokarmu. Same pisklęta przebywają z rodzicami jedynie kilkanaście dni i po tym okresie opuszczają gniazdo. To sprawia, że wróble podczas jednego sezonu potrafią wychować nawet kilka lęgów pisklaków.
Choć wróble są ptakami wszystkożernymi, z chęcią spożywają pożywienie przeznaczone dla ludzi i w procesie ewolucyjnym przekształciły kształty swoich czaszek, a ich ciała rozwinęły cechy, które pomagają im rozkładać i trawić skrobię. Pomimo tych uwarunkowań, nie powinniśmy dokarmiać ich żywnością w jakimkolwiek stopniu przetworzoną. Może to w negatywny sposób odbić się na ich zdrowiu.
Co jedzą wróble zimą? Aby móc dokarmiać wróble w okresie zimowym, jednocześnie im nie szkodząc, możemy postawić na mieszanki nasion dla ptaków. Dodatkowo możemy postawić na różnego rodzaju kaszę (gryczaną, jęczmienną, pęczak) Aby zwabić ptaszki, warto zaopatrzyć się w karmnik dla wróbli i napełnić go nasionami słonecznika, prosa lub kukurydzy. Dodatkowo nie możemy zapomnieć o wodzie pitnej i miejscu do kąpieli piaskowych, z których uwielbiają korzystać.
Przeczytaj również: Jak dokarmiać ptaki zimą?
Warto również przyjrzeć się zagrożeniom, które w znaczący sposób przyczyniają się do zmniejszenia się ilości wróbli na świecie
• Częste koszenie trawników i opryskiwanie ich chemicznymi środkami ochrony roślin przez prywatnych właścicieli ogrodów niesie za sobą straszne skutki. Ze względu na takie właśnie praktyki ilość liczby owadów, będących głównym źródłem pożywienia piskląt na przełomie lat drastycznie spada.
• Wycinanie krzewów, w których wróble znajdują schronienie przed drapieżnikami.
• Zatrucie powierzchni ziemi metalami ciężkimi i toksycznymi substancjami również przyczynia się do depopulacji wróbli. Ze względu na swoje żerowanie na powierzchni ziemi, stają się one narażone na wpływ szkodliwych substancji.
• Koty wychodzące samopas oraz te wolnożyjące. W wypadku zdrowego kota domowego może on zabić kilkaset wróbli rocznie. Zobacz, dlaczego kot nie powinien wychodzić.
Może Cie zainteresować: Za i przeciw wychodzeniu z kotem na dwór
Komentarze