Koszyk
0 produkt(y)
Koszyk jest pusty
Kategorie
Dieta psa z alergią to często ogromne wyzwanie dla właściciela. Do jednych z najmniej uczulających mięs należy konina – dlatego warto po nią sięgnąć, jeżeli wszystkie inne rodzaje białek alergizują.
Trzeba przyznać, że konina jest mięsem kontrowersyjnym. Kiedyś cieszyła się popularnością wśród ludzi – dzisiaj nie ma prawie nikogo, kto bez oporów sięgnąłby po mięso z konia. Jednak, kiedy spojrzymy na to szerzej, to mięso z konia jest porównywalne z drobiem, wołowiną czy wieprzowiną – a z uwagi na swoją odmienność często jest jedynym nieuczulającym białkiem dla psów. Nie jest to sytuacja częsta, ale warto mieć na uwadze takie rozwiązanie.
Konina jest bardzo zdrowym mięsem o niskiej zawartości tłuszczu i niskiej kaloryczności. Ma stosunkowo dużo, łatwo przyswajalnego białka, które rzadko powoduje nietolerancję czy alergię – z tego względu polecana jest szczególnie psim alergikom. Konina posiada sporo witamin i minerałów m.in. witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP, wapń, fosfor i żelazo. Jest delikatniejsza niż wołowina czy wieprzowina, oraz bardziej wartościowa niż drób.
Wbrew pozorom na rynku dostępny jest bogaty wybór karm dla psów z koniną – zarówno mokrych jak i suchych. Jeżeli zależy nam na całkowitym wyeliminowaniu z diety psa innych źródeł białka, możemy wybrać na przykład SIMPLY FROM NATURE Wypiekana w piecu karma z koniną i łososiem 1,2 kg. Taką karmę warto stosować zarówno po stwierdzeniu alergii u psa, jak również jako test czy aby na pewno nasz pies jest uczulony na inne źródła białka. Pamiętajmy, że dieta eliminacyjna powinna trwać co najmniej 10 do 12 tygodni. Tylko po takim czasie można rzetelnie stwierdzić reakcje psiego organizmu na dane białko. Z pewnością, będzie zdrowym i smacznym urozmaiceniem diety. Oprócz karmy, możemy poczęstować psa alergika przysmakami z koniną na przykład SIMPLY FROM NATURE Naturalne kiełbaski z koniną 200 g – przysmaki w formie miękkich trenerek idealnie sprawdzą się zarówno u dorosłych psów o wrażliwym układzie pokarmowym i alergiach, jak i u szczeniaków, które mają jeszcze niedojrzały układ pokarmowy.
Ze względu na łatwo przyswajalne białko i dużą ilość składników mineralnych i witamin, hodowcy stosujący dietę BARF bardzo chętnie wybierają koninę, jako podstawę diety psa. Surowe mięso jest trudniej dostępne niż inne gatunki i zwykle ma wyższą cenę, ale w tym przypadku zwykle idzie ona z jakością. W Polsce sprzedaż koniny jest legalna i z powodzeniem mogą ją jeść także ludzie, to o tyle ważne, że w niektórych krajach na przykład w USA konina jest uważana za mięso „niejadalne” przez ludzi i akceptowane jest jedynie użycie koniny jako surowca do karmy dla zwierząt.
Alergia u psa to nadmierna reakcja organizmu na niektóre substancje. Może być wziewna, kontaktowa lub pokarmowa – przy czym u psów najczęściej występuje ten trzeci rodzaj. Alergie są coraz częściej diagnozowane, chociaż wbrew pozorom, nie jest łatwo stwierdzić, jaki konkretnie składnik psa uczula i najczęściej dochodzi się do tego drogą eliminacji.
Co psy uczula najczęściej? Drób i wołowina, ale wynika to również z tego, że są to najpopularniejsze składniki większości karm. Częstym alergenem jest również nabiał, jagnięcina i jaja. Oprócz białek zwierzęcych, alergizować mogą także białka roślinne – kukurydza, pszenica i soja – i są to znacznie częstsze przypadki nietolerancji niż na mięso. Są to składniki, których pies nie jest w stanie, z biologicznego punktu widzenia, poprawnie strawić i przetworzyć. Uczulać mogą także wszelkiego rodzaju dodatki do karmy jak konserwanty czy barwniki, dlatego warto czytać etykiety i wybierać karmy o jasnym i bezpiecznym składzie.
Jeżeli nasz pies wykazuje objawy alergii, warto w pierwszej kolejności skonsultować się z lekarzem weterynarii, który po przeprowadzeniu wywiadu, będzie w stanie potwierdzić nasze przypuszczenia. Niepokoić nas mogą problemy dermatologiczne, drapanie się psa, oblizywanie czy obgryzanie łap. Jeżeli weterynarz potwierdzi możliwość alergii, może zalecić dietę eliminacyjną. Na czym ona polega? Najczęściej na zmianie karmy na karmę z jednym gatunkiem białka – odmiennym od tego, które dotychczas stosowaliśmy. Taką karmę warto podawać przez kilka tygodni, bo objawy alergii mogą się utrzymywać jeszcze przez kilka tygodni po odstawieniu alergenu. W tym czasie koniecznie należy unikać innych źródeł białka – także w przysmakach.
Istotne jest, aby pies otrzymywał odpowiednią ilość, właściwie zbilansowanych składników odżywczych – białek, tłuszczy, węglowodanów czy witamin. Zależnie od rasy, wielkości, trybu życia czy wieku. Oczywiście ważne jest, aby same produkty były wysokiej jakości, ale czy to będzie kurczak, ryba, wołowina czy właśnie konina jest mniej istotne – o ile oczywiście pies nie ma na dany rodzaj białka alergii. Najlepiej co jakiś czas podawać psu inny rodzaj białka zwierzęcego, ponieważ każde z nich posiada odmienny profil aminokwasowy.
Natalia Bąk
Komentarze
Nie znaleziono żadnych opinii