Koszyk
0 produkt(y)
Koszyk jest pusty
Kategorie
Ser himalajski dla psa to zdrowy, twardy gryzak. Przeczytaj artykuł i zobacz, czym dokładnie jest ser himalajski, dlaczego jest tak lubiany i czy wszystkie czworonogi mogą wcinać gryzak z sera himalajskiego. Gotowy na porządną dawkę wiedzy? Zapinaj pasy, startujemy! A zaczynamy od Himalajów…
Ser himalajski to twardy, zdrowy i w 100% naturalny gryzak, który powstaje z mleka krów i, często, także z mleka jaka. Zwierzaki te pasą się na nieskażonych przez przemysł zboczach i polanach himalajskich gór, na wysokości często przewyższającej 4500 metrów. Ich pokarmem jest trawa, zioła i czysta woda.
Ser himalajski to rękodzieło: powstaje w wyniku pracy lokalnych rzemieślników, którzy bazują na starożytnej recepturze. Jak wytwarza się ser himalajski dla psa?
Sposób, w jaki powstaje ser himalajski dla psa, jest długi i dzieli się na 4 kroki:
Długi i staranny proces przygotowania sera himalajskiego sprawia, że jest to doskonała przekąska dla naszych pupili. Ponadto ten gryzak nie brudzi powierzchni i nie wydziela specyficznego zapaszku, tak jak, często, robią to inne przekąski. Ser himalajski dla psa genialnie sprawdzi się podczas wizyty w restauracji, czy u gości: pupil zajmie się zabawą, a Ty rozmową i pałaszowaniem pyszności.
Bardzo! Oryginalny ser himalajski dla psa zawiera dużo białka (ok. 65%) i bardzo mało tłuszczu (ok. 2%). Jest bogaty witaminy: D, D2, E i A oraz minerały: fosfor, wapń, sód, potas, cynk i żelazo. Nie zawiera laktozy i glutenu. To doskonała alternatywa dla sztucznych gryzaków, które mają w swoim składzie barwniki i chemię.
Ważne: radzimy Ci sięgać wyłącznie po oryginalne sery, pochodzące od himalajskich rzemieślników. Tylko oryginale produkty zapewnią jakość, o której piszemy. Przed zakupem sprawdzaj skład gryzaka. Przekąska przekąsce nierówna.
Sposób produkcji sera sprawia, że jest on mega twardy i Twój pupil będzie potrzebował czasu, żeby go schrupać. Czas konsumpcji zależy od wielkości, rasy psa oraz rozmiaru sera. Niektóre psy zjedzą serek w godzinę, innym zajmie to łącznie kilkanaście dni.
rozmiar S (25-50 g) – dla psów do 5 kg,
rozmiar M (51-85 g) – dla psów od 5 do10 kg,
rozmiar L (86-120 g) – dla psów od 10 do 20 kg,
rozmiar XL (121-150 g) – dla psów od 20 do 30 kg,
rozmiar XXL (151-185 g) – dla psów powyżej 30 kg.
W związku z tym, że oryginalny himalajski ser dla psów to efekt ręcznej pracy himalajskich rzemieślników, kawałki gryzaków mogą się od siebie ciut różnić: ich rozmiary są szacunkowe. Dopasuj wielkość sera do rasy i wielkości swojego psa. Kup ser himalajski w naszym sklepie zoologicznym Fera.pl!
Czy ser himalajski dla szczeniaka będzie dobrym wyborem? Co z psimi seniorami? Te pytania są bardzo ważne – szczeniaczki i seniorzy mają wrażliwe i delikatne zęby: dlatego w przypadku maluszków tę twardą przekąskę podajemy dopiero od 4 miesiąca życia. Dla seniorów także polecamy naturalne przysmaki dla psów, które są bardziej miękkie. Twardy ser delikatnie rozmiękcza się pod wpływem śliny i ciepła, ale to i tak może być zbyt twardy gryzak dla starszego psa. Jeśli jesteś opiekunem seniora, nie podawaj sera himalajskiego bez wcześniejszej konsultacji z weterynarzem: rzuć okiem na patyk z kawowca, który jest bardziej miękki, lub na suszone ucho wieprzowe.
Ser himalajski jest bezpieczny dla psa, z wyjątkiem maluchów do 4 miesiąca życia i seniorów. Jednak, bez względu na wiek, nie zostawiaj swojego przyjaciela sam na sam z żadnym gryzakiem (nie tylko z serem himalajskim). Podawaj przekąski pod kontrolą.
Ser himalajski jest bardzo twardy, nie przełamiesz go w rękach, ale po upadku na ziemię, jest w stanie pęknąć. Pęknięta końcówka może być ostra, duża, a takie kawałki zawsze przynoszą ryzyko udławienia - bez względu na rodzaj przekąski.
Ser himalajski ma jeszcze jedną zaletę: ostre końcówki wielu innych gryzaków lądują w koszu, bo zagrażają zakrztuszeniem. W przypadku sera himalajskiego jest inaczej: nie musisz wyrzucać pozostałej końcóweczki, wystarczy, że włożysz ją do ciepłej wody, a następnie podgrzejesz w mikrofali. Końcówka serka zmięknie i znów będzie bezpieczną przekąską dla Twojego pupila.
Podczas podawania gryzaka, zapewnij swojemu pupilowi dostęp do większej ilości świeżej wody w misce. Gryzak wzmaga pragnienie.
Możesz samodzielnie zrobić twardy gryzak dla psa, ale musisz mieć świadomość, że nie będzie to oryginalny himalajski ser. Mleko, które jest w sklepach, w niczym nie przypomina pełnowartościowego mleka wolno pasących się krów i jaków. Sporo w nim chemii, która, później trafia do układu trawiennego psa i może uczulać lub powodować niestrawność u psa. Ale jeśli zdecydujesz się na samodzielne zrobienie gryzaka, wybierz mleko od rolników, którzy prowadzą ekologiczne hodowle, nie stosują sterydów i antybiotyków oraz z czułością dbają o swoich zwierzęcych przyjaciół. Ważne: serek robimy z odtłuszczonego mleka.
Samodzielne przygotowanie twardej przekąski dla psa, zajmie Ci trochę czasu, oto kroki:
Musisz jednak pamiętać, że nawet mleko z ekologicznych hodowli nie przebije jakością mleka pochodzącego od himalajskich krów i jaków.
Może Cię zainteresować: Jak zrobić domowe ciasteczka dla psa?
Ser himalajski to zdrowy i w 100% naturalny gryzak dla psa. Powstaje z mleka himalajskich krów i jaków. Jakość mleka jest wyśmienita, bo zwierzaki pasą się wolno na górskich pastwiskach. Ich pokarm pochodzi z nieskażonej przemysłem natury.
Przekąska świetnie wpływa na zdrowie psa: zawiera dużą ilość białka, witaminy i minerały. Nie śmierdzi, nie brudzi (mała zawartość tłuszczu). Pozwala rozładować napięcie, łagodzi niepokój, zaspokaja naturalną potrzebę gryzienia, dba o zęby i dziąsła psa. To dobry przysmak dentystyczny. Ser himalajski jest bezpieczny, ale nie podajemy go bez nadzoru. Należy dopasować wielkość sera do rasy psa. Ze względu na delikatne zęby nie serwujemy gryzaka szczeniakom, które nie przekroczyły 4 miesiąca życia i psim seniorom – chyba że w przypadku seniorów lekarz weterynarii da nam zielone światło.
Przeczytaj też: Higiena jamy ustnej u psa i kota
Zdjęcia: Canva.com
Komentarze
Nie znaleziono żadnych opinii