Koszyk
0 produkt(y)
Koszyk jest pusty
Kategorie
Wirus grypy znany jest w czterech odmianach: A, B, C, D i kolejnych do nich podtypach, których jest łącznie 144. Wirus grypy należy do tych najczęściej i najłatwiej mutujących.
Typ A wirusa grypy jest najpowszechniejszym i dotyka zarówno ludzi jak i inne zwierzęta właściwie na całym świecie. Wirus taki atakuje głównie górne drogi oddechowe, a u zwierząt zazwyczaj sam mija. Jednak do tego typu wirusa należy podtyp H5N1, który uznawany jest za jeden z najbardziej zjadliwych.
Każdy z wirusów grypy jest wrażliwy na wysoką temperaturę, środki dezynfekujące, a także na promieniowanie UV, nie jest jednak wrażliwy na samą wodę i w niej pozostaje aktywny nawet przez miesiąc i więcej (również w tej zamarzniętej). Stąd też najwięcej zakażeń jest wśród ptactwa dzikiego wodnego.
H5N1 to wysoce zjadliwa odmiana wirusa ptasiej grypy. Wirus H5N1 jest znany od początku XXI wieku, kiedy to w 1996 roku wywołał jedną z największych epidemii drobiu w południowo-wschodniej Azji. Miliony sztuk drobiu musiało zostać uśpionych, wirus zabił również kilkaset ludzi. Po przeniesieniu również na dzikie ptactwo, wirus dotarł do Europy i Afryki. Jednak wywoływał zakażenia głównie u ptaków hodowlanych i dzikich. Zdarzały się pojedyncze przypadki zachorowań wśród ssaków – po zjedzeniu chorego ptaka – np. u norek hodowlanych, lisów, skunksów, niedźwiedzi, fok, w zoo u tygrysów, a u zwierząt domowych u psów i kotów.
Pierwsze przypadki kotów chorego na H5N1 dotyczą kotów z Tajlandii i były opisane w pracy naukowej Thijs Kuiken’a (i innych) z 2004 roku. 15 chorych kotów miało największe objawy ze strony układu pokarmowego. Powodem zakażenia było spożywanie przez koty zwłok padłych kur na fermie drobiu objętej wirusem H5N1.
W Europie pierwsze odnotowane przypadki kotów z wysoce zjadliwym wirusem H5N1 są z roku 2006. Powiązane są z wybuchem epidemii ptasiej grypy na niemieckiej wyspie Rugia. Kolejne zgłoszenie dotyczy kotów w schronisku w Austrii, co z kolei łączone było z przyjęciem łabędzia z wirusem H5N1 do tego schroniska. Jednym z ostatnich opisanych przypadków pochodzi z Francji. W 2021 roku zmarł tam kot na ptasią grypę H5N1.
Inkubacja wirusa H5N1 u kotów trwa 1-2 dni. Początkowo wirus zlokalizowany jest w jamie ustnej, skąd przechodzi do górnych dróg oddechowych i przewodu pokarmowego. Następnie uszkadza pęcherzyki płucne, dalej atakuje wątrobę, serce, mózg, kłębuszki nerkowe, trzustkę i jelito grube kota. Czasami powoduje (w ostatniej fazie) ropne zapalenie mózgu i zapalenie jelit. Wirus H5N1 powoduje wysoką śmiertelność u kotów. Przyczyną są wielonarządowe dysfunkcje, wewnętrzne krwotoki, martwice narządów i uszkodzenie płuc, jakie wirus spowodował.
Przeczytaj: Tajemnicza choroba kotów? Dlaczego koty zaczęły umierać w 2023 roku?
- gorączka
- trudności w oddychaniu
- brak apetytu
- widoczna trzecia powieka
- zapalenie spojówek
- drżenie mięśni, drgawki i inne objawy ze strony układu nerwowego (późniejsze stadium)
- wymioty i inne objawy ze strony układu pokarmowego
W przypadku zakażenia kota wysoce zjadliwym wirusem ptasiej grypy nie ma jednego, pewnego leczenia. Pozostaje leczenie objawowe, które niestety nie daje dobrych rokowań. Śmiertelność wynosi właściwie 100%. Część naukowców wskazuje na fakt działania szczepionki ptasiej na koty, w celu zmniejszenia ryzyka zakażenia. Jednak na dzień dzisiejszy żadna szczepionka na H5N1 nie jest dostępna dla kotów.
Pewne jest natomiast, że wszystkie zakażenia łączyły się z kontaktem kotów z chorym ptactwem. Dlatego najlepszym sposobem, aby pomóc kotom jest izolowanie ich od ptaków, nie wypuszczanie kotów samopas na dwór, a także wybieranie do karmienia sprawdzone mokre karmy dla kotów lub kupowanie mięsa na BARF dla kota w sprawdzonych sklepach i punktach mięsnych. Mięso podawane kotom zawsze powinno być jakości Human Grade.
Nie był odnotowany żaden przypadek zarażenia się człowieka wirusem ptasiej grypy od kota. W praktyce takie zjawisko zatem nie występowało, jednak naukowcy wskazują na teoretyczną możliwą transmisję, a także na zmutowanie wirusa do jeszcze większej podatności na transmisje. Większe powinowactwo zawsze będą miały osoby mające bliski kontakt równocześnie z paroma gatunkami zwierząt, jak np. hodowcy drobiu, pracownicy ferm, hodowcy świń.
Przeczytaj także: Jakimi chorobami może zarazić się kot wychodzący?
Zdjęcia: Canva.com
Źródło: www.abcdcatsvets.org/
Komentarze
Nie znaleziono żadnych opinii