Koszyk
0 produkt(y)
Koszyk jest pusty
Kategorie
Zrównoważona dieta dla psa powinna składać się nie tylko z mięsa albo gotowej karmy. Wskazane jest, by pupil jadł również warzywa i owoce, które dostarczają mu cennych mikro- i makroelementów, witamin oraz korzystnego dla układu pokarmowego błonnika. Jednak nie wszystkie warzywa są dla psa zdrowe.
Niektóre z warzyw spożywanych przez człowieka zawierają składniki, które dla czworonoga mogą być szkodliwe. Dietę zwierzęcia trzeba skomponować w przemyślany sposób, dostarczając mu tylko tych produktów, które są dla niego bezpieczne i mają odpowiednią do jego potrzeb wartość odżywczą.
Warzywa, które może jeść pies, to przede wszystkim marchew, pietruszka, seler, buraki, bataty. Korzystne może też być też podawanie pupilowi słodkiej papryki, brokuła, brukselki, dyni, ogórków. Wymienione warzywa m.in. wzmacniają odporność zwierzęcia, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego, obniżają ciśnienie krwi, dostarczają antyoksydantów, które hamują szkodliwą aktywność wolnych rodników.
Warzywa zawierają wiele korzystnych dla psa składników. Są one łatwiej strawne i lepiej przyswajane po obróbce termicznej. Niektóre warzywa jak np. bataty i strączkowe w ogóle nie mogą być podawane surowe. Natomiast marchewki, pietruszki czy brokuły mogą, a przy okazji dostarcza to zwierzęciu rozrywki związanej z gryzieniem i wpływa korzystnie na zdrowie zębów.
Dieta uzupełniona warzywami zbliża się do często zalecanego schematu BARF (ang. bones and raw food – kości i surowa żywność). Jego ideą jest podawanie zwierzęciu naturalnych produktów w postaci jak najbardziej zbliżonej do występującej w przyrodzie. BARF odpowiada sposobowi odżywiania się pierwotnych przodków zwierząt domowych, więc – według wielu opinii – jest w maksymalnym stopniu zgodny z fizjologią układu pokarmowego pupila.
Niektórzy specjaliści uważają, że bezpieczniejsze są dla psa warzywa gotowane. Są bowiem lżej strawne i nie grożą problemami żołądkowymi w przypadku połknięcia większych kawałków. Gotowanie warzyw jest na pewno dobrym rozwiązaniem dla zwierząt starszych. Takie warzywa może też jeść np. pies z chorą wątrobą czy z przewlekłymi schorzeniami jelit.
Wskazane jest gotowanie warzyw dla szczeniaka – ze względu na wrażliwszy niż u dorosłych zwierząt układ pokarmowy oraz na fakt, że pierwsze miesiące życia to okres rośnięcia i wymiany zębów. Przy włączaniu do diety młodego psa surowych warzyw warto je pokroić na małe kawałki, które nie grożą zadławieniem. Można też zachęcić zwierzę do obgryzania całej pietruszki czy marchewki.
Zobacz także: Żywienie szczeniaka - jak powinno wyglądać?
Według niektórych opinii nie należy karmić psów warzywami strączkowymi (fasolą, grochem, bobem) oraz szpinakiem, szczawiem i rabarbarem. Inne źródła podają, że ich niewielkie ilości mogą być cennym źródłem witamin i mikroelementów. To, czy są dobrze przyswajane, zależy od indywidualnych cech zwierzęcia – niektóre takich przysmaków po prostu nie lubią albo źle je tolerują.
Pies bezwzględnie nie powinien jeść: cebuli, czosnku, porów, pomidorów, warzyw kapustnych – te zawierają substancje szkodliwe dla czworonogów. Niewskazane jest także podawanie pupilowi ziemniaków. Nie zawierają cennych dla niego substancji odżywczych i stanowią jedynie obciążający układ trawienny wypełniacz.
Odpowiednim pokarmem dla psa nie są też suszone warzywa. Są bowiem zwykle ciężkostrawne. Przy nieprawidłowym suszeniu czy przechowywaniu może pojawiać się na nich (nie zawsze widoczna gołym okiem) szkodliwa pleśń.
Nie powinno się podawać psu warzyw stanowiących resztki ludzkiego pożywienia. Często zawierają one szkodliwe dla zwierzęcia przyprawy albo niepotrzebną dawkę tłuszczu.
Milena Kostrubiec
Zdjęcia: Pixabay.com
Komentarze