Koszyk
0 produkt(y)
Koszyk jest pusty
Kategorie
Mole to owady, które mimo swych niewielkich rozmiarów, potrafią zrobić w miejscu bytowania ogromne spustoszenie – niszcząc ubrania, książki i zatruwając żywność spożywczą. Podpowiadamy, jak je rozpoznać oraz skutecznie zwalczyć.
Prawie każdy z nas widział choć raz w życiu mola. Jest to niewielki owad, przypominający nieco ćmę. Zobaczyć go można po zmierzchu w kuchni lub garderobie. Prawie każdy widział też skutek działania larw moli – maleńkie dziury w ubraniach. Jeżeli mieliśmy okazję gościć je w naszej kuchni, to jest ryzyko, że byliśmy narażeni na zatrucia ich larwami i odchodami. Z uwagi na to, że są tak powszechne, warto poznać je bliżej, aby wiedzieć – jak z nimi walczyć.
Mole to małe owady zaliczane do rzędu motyli, występujące na wszystkich kontynentach. Rodzina molowatych jest bardzo duża i obejmuje ponad 3000 gatunków. Larwy moli są jasnokremowe, a dorosłe mole są brązowoszare. W zależności od gatunku mogą przybierać inny odcień oraz inny rozmiar. Najwięcej szkód powodują larwy moli, które żerują – w zależności od gatunku – na produktach spożywczych, ubraniach, a nawet książkach.
Larwy moli mogą żyć od 35 dni do nawet 2 lat. Dorosłe mole żyją zaledwie przez miesiąc i w tym czasie się nie odżywiają.
Może Cię zainteresować: Kątnik domowy - wszystko, co powinno się wiedzieć o tych pająkach
Spośród wszystkich gatunków moli, najbardziej znane są dwa – mole spożywcze i mole odzieżowe.
Mole spożywcze (inaczej też omacnica spichrzanka) są brązowoszare i charakteryzują się rozpiętością skrzydeł od 14 do 18 mm. Zagnieżdżają się one w produktach spożywczych przez cały rok. Żerują głównie w kaszach, mąkach, suszonych owocach, cukrze, otrębach. Ich obecność można stwierdzić po tym, że pozostawiają po sobie drobne pajęczynki. Wskazówką może być też latający w nocy mól – wyglądem przypomina on nieco ćmę. Obecność jednego osobnika jest wyraźnym sygnałem, że może być ich więcej.
Z kolei mole ubraniowe (inaczej też mól włosienniczek) to owady o żółtej barwie z nieco mniejszymi skrzydłami (maksymalnie do 11 mm) – ten gatunek żyje wyłącznie w siedliskach ludzkich – wszędzie tam, gdzie mają dostęp do materiałów tekstylnych. Mole ubraniowe pojawiają się w domach najczęściej wiosną i jesienią.
Szkody w szafie mogą także wyrządzić mole futrzane – nazywane także molami kożusznikami. Te z kolei upodobały sobie futra, pierze i wełnę. W przeciwieństwie do moli ubraniowych można je spotkać także w naturze. Częstym miejscem ich bytowania są także biblioteki – skąd wzięło się powiedzenie „mól książkowy”.
Mole spożywcze najczęściej nie niosą za sobą bezpośredniego zagrożenia, mogą jednak przenosić bardzo groźne dla człowieka bakterie i grzyby. Szczególnie niebezpieczne jest zarażenie pałeczką okrężnicy czy paciorkowcem kałowym. Jest to szczególnie niebezpieczne dla dzieci i osób o obniżonej odporności i może wywołać nawet zagrażające życiu choroby.
Zjedzenie żywności zanieczyszczonej molami, larwami lub ich jajami może prowadzić do zatruć, niestrawności i biegunek.
Zobacz produkty na mole
Mole to owady, które nie potrzebują wiele do życia – za to bardzo szybko się rozmnażają. Cykl rozwojowy moli trwa od 3 do 4 miesięcy, a każda samica składa nawet do 200 jaj! Dlatego tak ważne jest, aby jak najszybciej zdiagnozować problem i go zwalczyć.
Jak się pozbyć moli w naturalny sposób? Przede wszystkim, dbając o porządek. Podobnie jak w wielu innych przypadkach i tutaj łatwiej jest zapobiegać problemowi zawczasu. Ponieważ mole spożywcze przynosimy najczęściej sami ze sklepu, warto po zakupach przyjrzeć się opakowaniom, czy nie ma tam śladu po pajęczynie, a najlepiej zawartość przesypać bezpośrednio do innego, zamykanego pojemnika. Dobrze, aby sypkie produkty przechowywać szczelnie zamknięte – zwłaszcza wtedy, kiedy mamy ich duże zapasy.
Jeżeli już zauważymy pojawienie się moli w kuchni, należy wysypać wszystkie produkty sypkie, a szafki, w których zamieszkiwały mole, należy zdezynfekować i zabezpieczyć preparatami przeciw molom. Przydatna może się okazać pułapka na mole spożywcze. Warto też sięgnąć po zapachy, które odstraszają mole - ocet, lawenda, goździki i wanilia.
Ubrania, szczególnie te, które są rzadko używane, należy raz na jakiś czas przetrzepać i przewietrzyć. Jaja moli są mało odporne na działanie promieni UV, więc wystawienie na światło skutecznie pomoże się ich pozbyć. Warto również profilaktycznie powiesić w szafie preparaty odstraszające mole, pułapkę na mole ub naturalne zioła – na przykład suszoną lawendę w woreczkach.
Przeczytaj także: Rybiki - skąd się biorą i jakie są na nie skuteczne metody?
Komentarze