Rozważasz samodzielne gotowanie posiłków dla swojego pupila, bo słyszałeś, że taki sposób żywienia będzie dla niego najzdrowszy? To często powielany mit. W rzeczywistości przygotowanie domowej karmy dla psa jest bardzo trudne – wymaga czasu i specjalistycznej wiedzy. Wyjaśniamy, dlaczego gotowe produkty to lepszy wybór niż domowe jedzenie dla psa. Zwracamy uwagę na zagrożenia, jakie wiążą się z żywieniem pupila samodzielnie przygotowanymi posiłkami.
Spis treści:
- Domowe jedzenie dla psa a gotowa karma
- Karmienie psa domowym jedzeniem – zagrożenia
- Domowe żywienie psa – lista produktów zakazanych
Domowe jedzenie dla psa a gotowa karma
Samodzielne skomponowanie domowego jedzenia dla psa w taki sposób, żeby było ono kompletne i zbilansowane, jest niezwykle trudnym zadaniem. Potrzebna jest ogromna wiedza z zakresu dietetyki weterynaryjnej, m.in. znajomość specyfiki surowców i potrzeb żywieniowych czworonogów na różnych etapach życia, oraz umiejętność układania diety, która dostarczy zwierzęciu wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Przygotowanie zbilansowanych posiłków dla psa, bez fachowej wiedzy i dokładnej analizy surowców, jest niemal niewykonalne w warunkach domowych. O kompletności pokarmu nie decyduje jedynie zawartość poszczególnych surowców (np. makaronu, ryżu, mięsa czy warzyw), tylko jego skład pod względem ilości substancji odżywczych. Specjalistyczną wiedzą na ten temat dysponują eksperci żywieniowi, którzy pracują przy opracowywaniu karm gotowych.
Pełnoporcjowa karma gotowa dostarcza zwierzęciu niezbędne składniki odżywcze i spełnia wszystkie warunki prawidłowego żywienia. Taki rodzaj pożywienia jest dla psa:
- kompletny – dostarcza wszystkie niezbędne składniki odżywcze (witaminy, składniki mineralne, białka i tłuszcze);
- zbilansowany – zawiera odpowiednie ilości i proporcje poszczególnych składników, pozwalając zaspokoić indywidualne zapotrzebowanie pokarmowe zwierzęcia;
- stały pod względem proporcji makroskładników (białka, tłuszczów i węglowodanów);
- strawny – skomponowany w taki sposób, aby dostarczone składniki pokarmowe mogły zostać właściwie przyswojone;
- bezpieczny pod względem chemicznym i mikrobiologicznym – nie może zawierać żadnych składników szkodliwych ani toksycznych;
- smaczny – dobra karma dla psa pobudza apetyt, dzięki czemu zwierzę może pobrać jej odpowiednią ilość, a tym samym zrealizować indywidualne potrzeby żywieniowe.
Jedzenie domowe dla psa nie spełnia m.in. warunku stałości – składniki, z których komponowane są posiłki, zmieniają się, przez co trudno jest zachować odpowiednie proporcje makroskładników w diecie. Ponadto strawność pokarmów domowych często jest poniżej zalecanych wartości. Przyczynia się to do zaburzeń trawiennych, a w dłuższej perspektywie do niedoborów lub nadmiarów pokarmowych, a także do rozwoju nadwagi i otyłości.
Karmienie psa domowym jedzeniem – zagrożenia
Domowe żywienie psa bez specjalistycznej wiedzy w tym zakresie niesie ze sobą szereg zagrożeń. Przygotowując samodzielnie posiłek, nietrudno popełnić błąd, dodając za dużo lub za mało jakiegoś składnika.
Zwierzę karmione domowym jedzeniem narażone jest m.in. na:
- otyłość i nadwagę – według statystyk domowe jedzenie dla psa najczęściej jest wysokotłuszczowe, przez co dostarcza za dużo kalorii;
- niedowagę – bywa też tak, że przez niedostateczną wiedzę na temat żywienia psów opiekun przygotowuje zwierzęciu zbyt niskoenergetyczne posiłki, nieadekwatne do jego wieku i aktywności fizycznej;
- niedobory lub nadmiary pokarmowe – źle zbilansowana domowa karma dla psa nie dostarcza zwierzęciu odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych, np. nadmiar szpiku może spowodować zachwianie równowagi wapnia i fosforu w organizmie, co jest szczególnie niebezpieczne dla szczeniąt i młodych psów w trakcie wzrostu (zaburza rozwój układu kostnego);
- problemy żołądkowe – niektóre składniki używane w domowym jedzeniu dla psa są ciężkostrawne dla czworonogów, np. kapusta czy fasola mogą powodować wzdęcia, nabiał – biegunkę, a kości – niedrożność jelit;
- zakażenia bakteriami lub zarażenia pasożytami – zwłaszcza gdy dieta składa się z produktów pochodzących z niepewnego źródła lub podane zostaną surowe produkty z dzika
- zatrucia – wiele pozycji z „ludzkiego” menu to produkty trujące dla psa. Poniżej przedstawiamy listę składników, których bezwzględnie nie możesz podawać swojemu pupilowi.
Domowe żywienie psa – lista produktów zakazanych
Wśród najbardziej toksycznych i niebezpiecznych dla psów produktów znajdują się:
- winogrona i rodzynki – zawierają toksyny, które kumulują się w organizmie zwierzęcia i mogą prowadzić do niewydolności nerek;
- cebula, czosnek i szczypiorek – zawierają trujące dla psów tiosiarczki, które moga prowadzić do zagrażającej życiu anemii i niewydolności nerek;
- orzechy makadamia – mogą wywołać zaburzenia funkcji układu pokarmowego, nerwowego i mięśniowego;
- awokado – w jego uprawie używa się toksycznej dla zwierząt substancji zwanej persin, która może przenikać do owocu. Spożycie persinu prowadzi do uszkodzenia mięśnia sercowego, zaburzeń krążenia i oddychania;
- ksylitol – układ krwionośny psa bardzo szybko go wchłania, przez co trzustka zaczyna nadmiernie produkować insulinę. W efekcie dochodzi do nagłego spadku poziomu cukru we krwi, co może prowadzić do zapaści, a nawet śmierci psa;
- czekolada – zawiera teobrominę, która jest dla czworonogów trująca – powoduje biegunkę i wymioty, obciąża serce. Psy mogą nawet umrzeć, jeśli zjedzą zbyt dużą dawkę czekolady jednorazowo lub mniejsze porcje w dłuższym czasie.
Przeczytaj więcej:
Czego nie powinien jeść pies?W trosce o zdrowie i życie czworonoga najlepiej podawać mu dobrą, pełnoporcjową karmę gotową, która jest dostosowana do jego rasy, wieku, masy ciała i indywidualnych potrzeb – to dużo prostsze, bezpieczniejsze i zdrowsze rozwiązanie niż eksperymentowanie z domowym jedzeniem dla psa.
Należy jednak pamiętać, że domowe jedzenie nie jest tym samym co
BARF dla psa - który jest najzdrowszą metodą żywienia psa.