Nr 1 2021
według Ceneo
WYSYŁKA GRATIS!
Zamówienia od 99zł!
Najnowsze artykuły na blogu:

Manul stepowy – najważniejsze informacje o gatunku

Manul stepowy to gatunek ssaka drapieżnego, który wywodzi się z rodziny kotów, kiedyś twierdzono, że jest przodkiem rasy perskiej. Charakteryzuje się niezwykłą zwinnością, dlatego też często przebywa na wysokościach. Hodowla w domu jest niewskazana, ze względu na agresywny charakter oraz zagrożenie wyginięciem i objęcie ich ochroną. Wyglądem przypomina kota, chociaż zachowaniem zdecydowanie odróżnia się od udomowionych wersji kotów.

 

Manul stepowy z żółto-zielonymi oczami.

 

Pochodzenie manula

Otocolobus manul, czyli manul stepowy pojawił się na świcie około 2 miliony lat temu, wywodzi się z Azji, w zależności od konkretnego gatunku, może zamieszkiwać inne części kontynentu. Popularne podgatunki manula stepowego to:
- Otocolobus manul manul, zamieszkuje okolice jeziora Bajkał do północno-zachodniej Chińskiej Republiki Ludowej.
- Otocolobus manul ferrungineus, wywodzi się z regionów Kazachstanu, Iranu i Pakistanu.
- Otocolobus manul nigripectus, pochodzi z okolic Kaszmiru, Nepalu i wyżyn tybetańskich.


Badacze na początku twierdzili, że manul jest przodkiem rasy perskiej, wszystko za sprawa jego wyglądu, który w wielu aspektach przypomina daną rasę. Po licznych badaniach genetycznych jednogłośnie stwierdzono, że manul stepowy nie ma żadnego powiązania z kotami i utworzono dla nich odrębna grupę gatunkową.

 

 

Manul stepowy - wygląd

Dorosły ssak ma długość ciała bez ogona około pół metra i może ważyć nawet do 4 kilogramów. Posiada stosunkowo długą sierść, która jest krótsza na grzbiecie, umaszczenie przeważnie szarawe lub rudawe, z ciemniejszymi pasami w niektórych miejscach. Kolor sierści jest zależny od pory roku, zimą jest szarawy, a w okresie letnim brązowy czy nawet rudy. Na pierwszy rzut oka przypomina persa, chociaż nie ma z nim żadnych powiązań. Manul stepowy posiada krótsze i masywniejsze nogi niż kot domowy oraz szeroką głowę z zaokrąglonymi uszami. Inni badacze porównują manula stepowego do żbika, ale znaczne różnice w budowie czaszki odróżniają te dwa gatunki od siebie.
Pożywienie manula stepowego składa się przeważnie z małych gryzoni i ssaków, takich jak wiewiórki, chomikiptaki czy zające, jest drapieżnikiem, dlatego bez problemu radzi sobie z polowaniami. W naturalnych warunkach jest w stanie dożyć nawet do 12 lat, niestety, jeśli przebywa w hodowlach, ten okres może się zmniejszyć nawet o połowę.
Charakterystyczną cechą wyglądu manula stepowego jest jego puchatość, to osobnik, który może się szczycić miękką i obfitą sierść, przez co na pierwszy rzut oka wydaje się zdecydowanie większy, niż jest w rzeczywistości.

 

Manul stepowy w dżungli.

 

Manul - charakter i rozmnażanie

Manul stepowy nie należy do przyjaznych gatunków ssaków, jest często agresywny i woli samotny tryb życia. Charakteryzuje się niezwykłą mimika twarzy, dlatego też często jest wykorzystywany w różnych animacjach i filmach o ironicznym wydźwięku. Zamieszkuje pustynne tereny w Azji, często są to też opuszczone nory lub obszary górskie. Nie ma problemu z poruszaniem się po wysokościach, jest stosunkowo zwinnym zwierzęciem. Prowadzi głównie nocny tryb życia, za dnia przeważnie skrywa się w norach. Niestety nie potrafi szybko biegać, dlatego ofiary łapie częściej z ukrycia lub w nocy, kiedy jest mniej widoczny. W 2002 roku został wpisany do listy gatunków zagrożonych, dlatego też duża część obszaru zamieszkanego przez niego została przeobrażona w rezerwat.
Rozmnażanie się manula stepowego nie należy do skomplikowanych, samica już w pierwszym roku życia jest gotowa do rozmnażania, a standardowa liczba kociąt to około 4 osobniki, chociaż zdarzają się również przypadki miotów po 6 kociąt. Ciąża trwa do 75 dni, przebiega w podobny sposób jak pospolitego kota. Kocięta już po 4 miesiącach życia mogą samodzielnie funkcjonować i żyć.

 

 

Czy manul stepowy jest niebezpieczny?

Manul stepowy to zwierzę, które nie może być wychowywane w warunkach domowych. Mimo wyglądu mocno zbliżonego do kota manul jest niebezpiecznym drapieżnikiem, którego trudno udomowić. Żyje na stepach i miejscach pustynnych, gdzie ma dużo przestrzeni i wolności, zamknięty w mieszkaniu w klatce nie potrafiłby się odnaleźć. Dorosłe osobniki potrzebują nawet do 4 kilometrów kwadratowych obszaru, który trudno by było zapewnić w mieszkaniu, a nawet w domu z ogrodem. Dodatkowo od 2002 roku manul stepowy jest zagrożonym gatunkiem, który może w przyszłości wyginąć, dlatego tym bardziej posiadanie manula stepowego jest zabroniona. Aktualnie ssaki żyją w specjalnie utworzonych rezerwatach, gdzie mogą bez problemu się rozwijać i rozmnażać. Manul stepowy żyjący w hodowli, często choruje na różnego typu infekcje, młode osobniki często umierają, gdyż nie potrafią dostosować się do innych warunków życia. Dlatego też manul stepowy wychowywany w domu, nie jest dobrym rozwiązaniem, ani legalnym.

 

 

Manul stepowy cena, gdzie kupić?

Zakup manula stepowego w Polsce oraz innych krajach europejskich jest prawie niemożliwy, to drapieżnik, który musi żyć w swoim naturalnym środowisku w Azji. Chociaż zdarzają się przypadki hodowli w Europie, jednak są nielegalne, a same takie osobniki często szybciej umierają.




Lida Pieczulis

Komentarze

Nie znaleziono żadnych opinii

Nowa wiadomość
66253
37.89   

Wielkość pupila: 

Uniwersalne, 

Waga opakowania (kg): 

0.2, 

Producent: 

SMART BONES

Faza życia: 

Dorosły, 

Białko dominujące: 

Produkty pochodzenia zwierzęcego

Gryzak z kurczakiem dla psów wszystkich ras. SmartBones to smaczne i zdrowe przekąski, które mogą być podawane między posiłkami, sprawiając wiele radości czworonogom i budując dobre relacje pomiędzy właścicielem a psem. Smart Bones Chicken Sticks przeznaczone są dla każdego psa. Zewnętrzna...
Kupując ten produkt otrzymasz: 9 pkt

11000621
 

Producent: 

FERA

36-60 cm / 2 cm (ID 67168)
36.23 
+
Do koszyka
dodane
40-60 cm / 2,5 cm (ID 67169)
49.56 
+
Do koszyka
dodane
wysyłamy w 48 godzin

11000616
 

Producent: 

FERA

24-40 cm / 15 mm (ID 67153)
15.94 
+
Do koszyka
dodane
30-55 cm / 20 mm (ID 67154)
18.42 
+
Do koszyka
dodane
34-60 cm / 25 mm (ID 67155)
21.61 
+
Do koszyka
dodane
wysyłamy w 48 godzin