Koszyk
0 produkt(y)
Koszyk jest pusty
Kategorie
Dzieci marzą o domowym zwierzaku, a rodzice o tym, aby pupil nie był zbyt kłopotliwy. Z tego względu tak popularne są chomiki czy króliki, jednak ostatnio coraz większym zainteresowaniem cieszą się jeże domowe. To afrykańskie zwierzaki, których hodowla nie sprawia większych problemów, należy jednak pamiętać o kilku ważnych szczegółach.
Jeż domowy, inaczej pigmejski, to mało aktywne zwierzę za dnia. Koszty jego utrzymania są niewielkie. Jeż lubi owocowe smakołyki oraz kocią karmę ze względu na jej bogaty skład. Niektóre osobniki uwielbiają kąpać się i chodzić po domu.
Jeż coraz częściej postrzegany jest jako zwierzę domowe. Afrykański jeż pigmejski, znany jest jako najmniejszy gatunek dziko żyjącego jeża na świecie. To popularne zwierzę, które nie jest łatwe w hodowli, niechętnie wchodzi bowiem w interakcje z pobratymcami. Każdy jeż powinien mieć indywidualny numer hodowlany oraz rodowód, który wystawia Klub Jeża Pigmejskiego w Wielkiej Brytanii. Naturalne środowiska jeża to sawanna lub stepowe tereny Afryki Centralnej (od Senegalu po Etiopię i rzekę Zambezi). Ssaki te żyją do 6 lat, ale w dobrych warunkach mogą dożyć nawet 11. Niestety w naturalnych warunkach przeżywają od 2 do 3 lat. Są bardzo aktywne nocą, a w dzień spokojnie śpią. Mogą walczyć z innymi jeżami w klatce, stąd raczej wolą przebywać samotnie.
Jeża powinno się trzymać w klatce lub terrarium o wielkości minimum 1 m². Specjaliści podpowiadają, iż najlepiej zaaranżować miejsce o wymiarach 120 x 40 x 35 cm. Większe zawsze będzie lepsze, ponieważ jeże w nocy są bardzo aktywne. Aby zwierzę nie czuło się osaczone brakiem miejsca, lepiej kupić mu terrarium z możliwością zawieszenia kołowrotka, ale bezpiecznego, czyli bez mechanizmu nożycowcego i z zabudowanymi szczebelkami. Jeż będzie mógł aktywnie spędzać czas, gdy domownicy pójdą spać. Na szczęście nie jest on raczej hałaśliwym zwierzęciem. Jeże należy hodować w temperaturze 22–24°C, w której czują się najlepiej. Niższa temperatura wprowadza je w zimowy sen (hibernację), a wyższa – w sen letni (estywację).
Jeż domowy z certyfikowanej hodowli lub ze sklepu zoologicznego kosztuje nawet 650 zł. W przypadku niskiej ceny, oscylującej np. wokół 300 zł, należy sprawdzić źródło, z którego pochodzi zwierzę. Koszty utrzymania jeża nie są zbyt wysokie – miesięcznie wynoszą kilkadziesiąt złotych. Do wydatków należy zaliczyć karmę suchą lub mokrą, przysmaki, trociny lub żwirek drewniany. Jeżowi można podawać smakołyki, które mamy w domu, takie jak jajka czy owoce.
Jeżom domowym podaje się wysokiej jakości karmę dla kotów, która wzbogacona jest w robaki, mączniki, dżdżownice, świerszcze czy larwy owadów. To ulubione przysmaki tego ssaka. Można również kupić odżywczą karmę dla jeży, która zapewnia zbilansowany zestaw składników odżywczych. Obie karmy można zamówić przez internet lub dostać w sklepie zoologicznym. Warto zwrócić uwagę, aby pokarm nie zawierał zbóż, był wysokiej jakości, bez konserwantów oraz alergenów (glutenu, jaj) oraz musi być podawany w temperaturze pokojowej. Dieta jeża domowego musi być bogata w białko, a uboga w tłuszcze. Jako okazjonalne przysmaki można podawać jajko na twardo lub małe ilości owoców (jabłko, gruszkę, truskawki czy melon). Jeż je również mięso, które musi być drobno pokrojone, jednak zakazana jest wołowina. Nie można podawać mu laktozy, ponieważ jej nie toleruje. Innym zakazanym produktem jest: cebula, marchew, kukurydza, orzechy, kapusta oraz papryka. Zwierzęciu należy zapewnić wodę do picia, którą można podawać jedynie w miseczce, poidełka mogą uszkodzić jeżom ząbki. Wodę trzeba codziennie zmieniać.
Milena Kostrubiec
Komentarze